Selecteer de taal

Het Project

Van oktober 2024 tot eind 2025 presenteert de Stichting Thornsche Molen in samenwerking met de Christophorus Schule te Kranenburg als Duitse partner, een grensoverschrijdend project met als thema Vluchten Toen en Nu in het kader van 80 jaar Vrijheid. Het thema is gekozen met als achtergrond de evacuatie van de bewoners van het buurtschap Thornsche Molen ten tijde van WO2 eind september 1944. Zij moesten vluchten voor het oorlogsgeweld en dat gold tevens voor veel andere groepen en uiteraard ook voor de bewoners aan de Duitse zijde van de grens. Wij willen en moeten de verwoesting van het buurtschap blijven herdenken maar gaan nu, 80 jaar nadien, vooral de vrijheid vieren! Dat doen we met medewerking en betrokkenheid van onze Duitse buren! Het is van belang om met dit project nadruk te leggen op het behoud van onze democratie en onze vrijheid. Wij willen ons inspannen om de huidige generaties en met name de jeugd bij het project te betrekken! De laatste groep wordt gevormd door schoolkinderen van basisschool Op Weg in Ooij en de Grundschule Christophorus in Kranenburg. Ook willen wij aandacht besteden aan de vluchtelingen van NU die in onze regio te vinden zijn, zoals Syriërs en Oekraïners. Een groot aantal Nederlandse, zowel als Duitse partijen nemen deel aan het project. VRIJHEID is niet vanzelfsprekend en wij moeten deze blijven bevechten! 

Het projectplan: op 11 oktober wordt een openingsprogramma gehouden voor genodigden waarbij de beeldengroep Menschenkinder, de expositie Vluchten Toen en Nu en de vectorplaat van de Liberationroute onthuld worden. Daarnaast wordt er een film getoond met interviews met overlevenden en nazaten. Het landmark “Menschenkinder” is gemaakt in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid in 2019. De onthulling van deze prachtige, indrukwekkende beeldengroep kon destijds niet plaatsvinden vanwege Corona. Volgens de kunstenaar Anne Thoss representeren de beelden de vluchtende mens. Zij refereren aan de vluchtelingen/evacués, Nederlanders en Duitsers, van 80 jaar geleden, maar ook aan vluchtelingen van nu. Het grensoverschrijdende karakter van dit kunstwerk wordt onderstreept door het feit dat de beeldengroep zich voor de helft op Duits en voor de helft op Nederlands grondgebied bevindt. Onze stichting maait het terrein waarop de beeldengroep is geplaatst, hier vindt de officiële ceremonie plaats! Bij de onthulling van de “Menschenkinder” zullen leerlingen van beide scholen onderdeel zijn van de symbolische onthulling.

Op deze manier willen we nieuwe generaties en met name de jeugd, interesseren voor waarden als vrijheid en democratie! Ook de actuele toestand in Europa maakt het noodzakelijk om stil te staan bij deze belangrijke waarden. "Opdat wij niet vergeten"! De ligging en geschiedenis van de Thornsche Molen, op de grens met Duitsland, verplicht het bestuur van onze stichting om zowel Nederlandse als Duitse bezoekers van het informatiecentrum steeds opnieuw te informeren over de historie. In de expositie besteden wij aandacht aan de verhalen van de 4 families en enkele onderduikers die eind september 1944 moesten evacueren vanuit het buurtschap Thornsche Molen en een onzeker lot tegemoet zagen. Er komt een fotowand en in de vitrines worden documenten uit deze periode tentoongesteld. Bijpassende teksten zullen in het Nederlands, zowel als in het Duits opgesteld zijn. Er wordt een film geproduceerd met interviews van overlevenden en nazaten van deze families. Tevens zal aandacht worden geschonken aan de verhalen van Syriërs en Oekraïners die naar onze regio zijn gevlucht.