In 2024 vieren we 80 jaar vrijheid in Nederland, een vrijheid die niet vanzelfsprekend is. De Thornsche Molen gelegen op de grens van Nederland en Duitsland, verteld het verhaal van deze vrijheid. De Thornsche Molen: Wieken van Hoop.
Herinneringsroute
In de omgeving van de Thornsche Molen liep in de 2e wereldoorlog een zwaar bevochten frontlinie, die in een lang durende periode geleid heeft tot verwoesting van de omgeving en erg veel leed voor de bevolking. De wederopbouw met veel betrokkenheid van de mensen heeft aan beide zijden van de grens een lange tijd geduurd. De informatiepanelen op de wandelroute -D-NL- zijn een symbool voor begrip, verzoening, vrijheid en vrede. Het hierin opgenomen kunstwerk “Mensenkinderen” geeft U een beeld van de grensoverschrijdende evacuatie.
Liberationroute
Liberation Route Europe is een transnationaal gedenkteken. Een Hiking en Biking route die herdenkingsplekken en verhalen uit heel Europa met elkaar verbindt en waar de Thornsche Molen onderdeel van uitmaakt.
Menschenkinder
Menschenkinder heten deze dertig figuren, gegroepeerd nabij De Thornsche Molen en de Querdamm in de Ooijpolder. Ze ontvluchten oorlog, waanzin en onmenselijkheid in verleden en heden. Ze zijn geen man en geen vrouw, geen kind en geen grijsaard. Ze lijken op grote schaakstukken die door een onzichtbare hand heen en weer geschoven worden. Ze hebben geen keuze en geen doel, maar staan machteloos in tijd en ruimte. Deze Menschenkinder van kunstenares Anne Thoss uit Kleve staan symbool voor iedereen in een turbulente tijd. Op deze locatie herinneren ze speciaal aan allen die tijdens de oorlog gedwongen waren te evacueren.
“Wij wisten niet wat oorlog was”
Wij wisten niet wat oorlog was is een tweedelige documentaire over de Tweede Wereldoorlog in de Ooijpolder. Centraal staat het gezin van Antoon Bouten, verzetsman en hoofdonderwijzer van de jongensschool in het dorp Ooij. De documentaire brengt het verzetswerk van Bouten en zijn zonen in beeld. Met o.a. Cea van Dillen – Janssen.