1941 Het is de trouwdag van Toon Braam en Anneke Brugman (beiden met rozet). Geheel rechts opa Wim Brugman. Links naast de bruidegom opoe Anne Jeurissen. De familie Brugman woonde aan de Erlecomse kant van de Dijk. Zoon Wim -staande geheel rechts op de achterste rij – heeft er een fietsenhandel en -reparatiewerkplaats.
Als op 20 oktober 1944 ook de overige dorpen moeten evacueren, trekt de “Groep Thornsche Molen” samen met de bewoners van Kekerdom, Leuth en Millingen de grens over naar Bimmen (Dld). Vervolgens naar Emmerich, alwaar met de veerpont wordt overgestoken. Opnieuw in Nederland trekt de groep via ’s Heerenberg naar Azewijn. (Foto: Vrijheidsmuseum Groesbeek)
Tegen het eind van 1944 trekken de families Vierboom, Hendrik Janssen en Henk Dijkstra verder oostwaarts en verblijven tijdelijk in Silvolde, waar onderdak wordt gevonden bij de fam. J. Bongers met een manufacturenzaak. Op de foto midden achter. Na verder noordwaarts te zijn getrokken belanden zij in Ommen. Van daar trekt Henk Dijkstra alleen verder noordwaarts. Op weg naar zijn uiteindelijke doel: zijn oom in Ysbrechtum. Zie de routekaart en zijn vitrine.
Tekeningen Henk Dijkstra
Schoolkinderen van basisschool Op Weg in Ooij en de Grundschule Christophorus in Kranenburg zijn ook erg creatief geweest en op hun manier 80 jaar vrijheid uitgebeeld. Deze kunstwerken staan in de 2 vitrines in de expositieruimte van het Infocentrum in het restaurant van de Thornsche Molen. Daar vindt u ook de complete expositie over “Vrijheid Toen en Nu” . U bent van harte welkom en deze expositie is elke dag geopend van 09.30 tot 21.00 uur.